Diabēts
Cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas saslimšana, kuru raksturo paaugstināts glikozes (cukura) līmenis asinīs insulīna trūkuma, insulīna darbības traucējumu vai abu šo iemeslu kombinācijas dēļ.
Kā plānot ēdienkarti cilvēkam ar 1. tipa diabētu? Idejas nedēļas plānam.
Lai veiksmīgāk kontrolētu diabēta pacienta glikozes līmeņa izmaiņas, ir nozīmīgi sekot līdzi ogļhidrātu daudzumam uzņemtajā uzturā. Tāpēc plānojot ēdienkarti būtiski pievērst uzmanību galveno ogļhidrātu daudzumam – graudaugiem un to produktiem, augļiem, ogām, piena produktu (it īpaši saldinātu) daudzumam un tādām saldvielām kā cukurs un medus. Lai iesaldinātu atsevišķus ēdienus vai dzērienus var tikt izmantots cukura aizvietotājs – stēvija vai eritritols.
Diabēta pacientam ikdienas ēdienkartē būtu jāizvairās piedāvāt saldinātus dzērienus - sulas, kompotus, morsus un sīrupūdeņus. Šāda veida dzērienus piedāvā tikai pie hipoglikēmijas jeb pazemināta cukura līmeņa. To vietā ikdienā var piedāvāt ūdeni, tēju bez cukura vai medus, pienu vai kefīru.
Zemāk pieejama ēdienkarte diabēta pacientam.
Galvenie ogļhidrātu avoti, kuri attiecīgi tiek diabēta pacientam iesvērti ir izcelti.
|
Pirmdiena |
Otrdiena |
Trešdiena |
Ceturtdiena |
Piektdiena |
||||||||||
|
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
svars |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Brokastis |
Piecu graudu putra* |
300g |
36g |
Kukurūzas putra* |
250g |
40g |
Prosas putra* |
210g |
45g |
Auzu pārslu putra* |
350g |
41g |
Rīsu putra* |
200g |
36g |
Banāns |
80g |
12g |
Augļu biezenis** |
40g |
9g |
Zemenes |
100g |
6g |
Mango biezenis** |
40g |
7g |
Lielogu Mellenes |
100g |
13g |
|
Sviests |
8g |
0g |
Olu kultenis |
150g |
1g |
sviests |
8g |
0g |
sviests |
8g |
0g |
sviests |
8g |
0g |
|
Tēja bez cukura |
200ml |
0g |
Gurķu salāti ar eļļu |
70g |
1g |
Tēja bez cukura |
200ml |
0g |
Tēja bez cukura |
200ml |
0g |
Tēja bez cukura |
200ml |
0g |
|
|
|
|
Tēja bez cukura |
200g |
0g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kopā: |
48g OGH = 4 MV |
*putra vārīta pienā bez pievienota papildus cukura
** Nav pievienots cukurs
|
Pirmdiena |
Otrdiena |
Trešdiena |
Ceturtdiena |
Piektdiena |
||||||||||
Pusdienas |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Tomātu krēmzupa |
250g |
10g |
Putukrējums* |
80g |
2g |
Pupiņu zupa ar dārzeņiem* |
250g |
3g |
Vistas buljonzupa* |
250g |
2g |
Aukstā zupa* |
250g |
13g |
|
Kartupeļu biezenis |
260g |
39g |
Ķiršu mērce* |
100g |
13g |
Pērļu grūbas |
170g |
45g |
Vistas šnicele |
100g |
12g |
Boloņas mērce* |
100g |
3g |
|
Kotlete* |
8g |
0g |
Griķi |
130g |
34g |
Maltas cūkgaļas mērce* |
90g |
2g |
Krāsnī cepti kartupeļi |
200g |
35 |
Makaroni |
135g |
36g |
|
Puķkāposti |
100g |
0g |
Cūkgaļas fileja* |
90g |
0g |
Biešu salāti |
80g |
4g |
Pākšu pupiņas |
85g |
2g |
Siers |
40g |
0g |
|
|
|
|
Tomāts un gurķis ar krējumu |
80g |
0g |
Ūdens ar citronu |
200ml |
0g |
krējums |
40g |
0g |
Svaigi burkāni |
100g |
2g |
|
ūdens |
200 ml |
0g |
ūdens |
200 ml |
0g |
|
|
|
ūdens |
200 ml |
0g |
Ūdens ar piparmētru |
200 ml |
0g |
|
Kopā: |
48g OGH = 4 MV |
*Bez pievienotiem miltiem, rīvmaizes, cietes, kartupeļa, makaroniem, cukura vai medus
|
Pirmdiena |
Otrdiena |
Trešdiena |
Ceturtdiena |
Piektdiena |
||||||||||
Vakariņas |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Plovs ar vistu |
230g |
52g |
Makaroni ar malto gaļu |
300g |
40g |
Gulašs ar cūkgaļu |
100g |
3g |
Siera mērce |
100g |
2g |
Vārīti kartupeļi |
320g |
48g |
|
krējums |
40g |
0g |
Kefīrs |
200g |
9g |
Griķi |
190g |
48g |
Makaroni |
180g |
48g |
Biezpiens ar krējumu |
115g |
1g |
|
Burkānu salāti ar eļļu |
100g |
1g |
Gurķi |
100g |
0g |
Svaigi dārzeņi |
100g |
1g |
Iceberg salāti ar eļļu un citronu |
100g |
1g |
Siļķe |
40g |
2g |
|
ūdens |
200 ml |
0g |
ūdens |
200 ml |
0g |
ūdens |
200 ml |
0g |
ūdens |
200 ml |
0g |
Svaigi dārzeņi |
100g |
1g |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ūdens |
200 ml |
0g |
|
Kopā: |
48g OGH = 4 MV |
Uzkodas diabēta pacientam var piedāvāt augļus, ogas, pilngraudu maizi, piena produktus, riekstus un dārzeņus. Plānojot ēdienkarti uzkodas parasti tiek plānotas uz 1 – 2 MV jeb 12 – 24g ogļhidrātu.
|
Ar OGH |
Bez OGH |
||||
Uzkodas |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Ko ēd? |
svars |
OGH |
Sēklu maize* |
25g |
12g |
Svaigi dārzeņi |
100g |
3g |
|
Rudzu maize* |
35g |
18g |
Gurķi |
100g |
0g |
|
Piens |
200g |
10g |
Mandeles |
100g |
4g |
|
Kefīrs |
250g |
12g |
sviests |
5g |
0g |
|
Banāns |
160g |
24g |
Vārīta ola |
50g |
0g |
|
Zemenes |
200g |
12g |
siers |
30g |
1g |
|
Bumbieris |
100g |
12g |
Siera nūjiņa |
20g |
0g |
|
Augļu jogurts |
200g |
25g |
Desa/kūpināta gaļa |
30g |
0g |
|
Ābols |
100g |
12g |
|
|
|
|
|
Kukurūzas galete |
2gb |
12g |
|
|
|
*Atsevišķiem ražotājiem ogļhidrātu daudzums var atšķirties.
Cukura diabēts ir hroniska vielmaiņas saslimšana, kuru raksturo paaugstināts glikozes (cukura) līmenis asinīs insulīna trūkuma, insulīna darbības traucējumu vai abu šo iemeslu kombinācijas dēļ.