Uzturs
Uzturs ir uzturvielu kopums, kas vajadzīgs organisma dzīvības norišu normālai nodrošināšanai. Uzturs cilvēka ikdienā ir ļoti svarīgs; nepietiekama uztura gadījumā cilvēka organisms var mainīties un tikt traucēta tā darbība.
Bērniem ar akūtu nefrotisko sindromu ir traucēts ūdens balanss organismā. Akūtā periodā ir izteiktas tūskas. Dietā ir svarīgi ierobežot sāls un uzņemtā šķidruma daudzumu.
Svarīgi ir mērīt uzņemtā šķidruma daudzumu. Jācenšas bērnam piedāvāt šķidrumu maza izmēra glāzēs, jo nedaudz šķidruma lielā glāzē bērnam šķiet mazāk nekā tikpat daudz šķidruma mazā glāzē.
Jāņem vērā, ka ūdeni satur arī šādi produkti: piens, sulas, u.c. dzērieni, ledus kubiņi, saldējums, jogurts, želejas, zupas, pudiņi.
Augstu kālija līmeni saturoši produkti, kuru lietošana jāierobežo līdz 1 tējkarotei ēdienreizes laikā: Mērces, Kečups, Sinepes, Zemu kaloriju salātu mērces.
Produkti | Atļautie | Ierobežojamie |
Piens, jogurts, siers |
2% pilnpiens, vājpiens Mājas siers, cietais siers, tofu Pudiņi, olu krēmi, saldējums |
Pārstrādāts siers, kausēts siers |
Gaļa, zivis, putni |
Svaiga vai saldēta gaļa, zivis, putni Konservēts tuncis, lasis ar zemu sāls saturu Kaltētas pupas, zirņi Sojas pupas Zemesriekstu sviests |
Sālīta vai konservēta gaļa, zivis (sardīnes, sļķes, anšovi) putni Šķiņķis, kaltēta gaļa Žāvēta gaļa, šķiņķis, desa Hamburgeri |
Augļi | Svaigi, saldēti vai konservēti augļi vai augļu sulas | Nav |
Dārzeņi | Svaigi, saldēti vai zemu kālija līmeni saturoši dārzeņu konservi |
Skābēti, sālīti vai marinēti dārzeņi Dārzeņi, kas sautēti ar sālītiem produktiem Svaigi spiestas dārzeņu sulas |
Maize, putraimi |
Kartupeļi, makaroni, spageti, nūdeles, rīsi Nesālīti kartupeļu čipsi, nesālīti krekeri, popkorns, rieksti Pilngraudu maize Pankūkas, kēksiņi, grauzdēta maize, vafeles, cepumi, kūkas Pilngraudu sausmaizītes |
Kartupeļu čipsi, sālītas uzkodas Ātri pagatavojamie rīsu un makaronu ēdieni Sālīti krekeri Sālīti rieksti un popkorns |
Dažādi |
Šokolāde, kakao, garšvielas (sīpolu pulveris, ķiploki un ķiploku pulveris, selerijas) Etiķis, citronu sula, Tabasko mērce Kečups, čilli, barbekju mērce, sinepes (1 tējkarote dienā) Zupas un zupu pusfabrikāti ar zemu sāls saturu |
Komerciāli gatavotas gaļas mērces Nātrija glutamāts Garšvielu sāls (sīpolu, ķiploku, selerijas) Olīvas, marinēti gurķi Sojas mērce, Vorčesteras mērce Sausās zupas, buljoni |
Tauki |
Sviests, margarīns, augu eļļa, majonēze Salātu mērces (1 tējkarote dienā) |
Sālīta gaļa, tauki |
Ja bērnam nepieciešams samazināts sāls daudzums pārtikā, vecākiem ir svarīgi zināt, ko nozīmē apzīmējumi uz pārtikas sastāva atspoguļojuma.
Apzīmējumi |
Ko tas nozīmē? |
Bez kālija |
Mazāk par 5 mg kālija porcijā |
Bez sāls |
Nav pievienots sāls |
Zems kālija saturs |
140 mg vai mazāk porcijā |
Ļoti zems kālija saturs |
35 mg vai mazāk porcijā |
Reducēts kālija saturs |
25% no K satura, kas ir parastajos produktos |
Mazāks kālija saturs |
50% no K satura, kas ir parastajos produktos |
Bez pievienota sāls | Nav pievienots sāls produkta gatavošanas laikā |
Uzturs ir uzturvielu kopums, kas vajadzīgs organisma dzīvības norišu normālai nodrošināšanai. Uzturs cilvēka ikdienā ir ļoti svarīgs; nepietiekama uztura gadījumā cilvēka organisms var mainīties un tikt traucēta tā darbība.